X-com
Digitaal Nachtregister met aandacht

Digitaal Nachtregister Gemeente Peel & Maas

Peel & Maas is een gemeente in provincie Limburg en is in 2010 ontstaan uit een fusie van vier verschillende gemeenten. De gemeente biedt 43.309 mensen een fijne gemeente om in te wonen, werken en leven.

Arbeidsmigranten en toeristen zijn vandaag de dag een belangrijk onderwerp voor Gemeente Peel & Maas. Het bieden van een aangename tijd voor deze mensen gaat in samenwerking met ondernemers in de gemeente.

Digitaal Nachtregister Gemeente Peel & Maas

De vraag

Het bijhouden van een nachtregister is verplicht voor gemeenten in Nederland. In het nachtregister registreert een verblijf de overnachtingen van arbeidsmigranten en toeristen. Deze informatie wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het innen van toeristenbelasting en het inzicht hebben van de arbeidsmigranten die verblijven binnen de gemeentegrenzen. Het registreren werd voorheen gedaan door de overnachtingen te registreren op de daarvoor door de gemeente beschikbaar gestelde nachtregister formulieren. Nadeel van deze vorm van registratie is dat er voor de gemeente geen actueel totaaloverzicht is en dat het een omslachtig en fraudegevoelig proces is.

Reden voor Gemeente Peel & Maas om navraag te gaan doen of het nachtregister niet te automatiseren is door een webapplicatie (Digitaal Nachtregister). Om ook voldoende draagvlak bij de ondernemers te krijgen was een eis dat het de webapplicatie de ondernemers tijdswinst en gebruiksgemak ging opleveren. Een bijkomend voordeel van een Digitaal Nachtregister is dat de gemeente ook altijd een actuele verblijfsstatus heeft tijdens controles en handhaving. Bij calamiteiten kunnen hulpdiensten direct van actuele informatie over het aantal personen in een park of verblijf worden voorzien.

De oplossing

Met deze vraag kwam Gemeente Peel & Maas in contact met X-com. Na een korte inventarisatie is de vraag scherp gesteld en uitgewerkt in een functioneel ontwerp. Omdat meerdere gemeentes met dezelfde problematiek zitten, is in overleg met Gemeente Peel & Maas de applicatie uitgebreid tot een SaaS oplossing. Een deel van de ontwikkelkosten kan hiermee betaald worden door andere gemeentes die middels een abonnement ook gebruik kunnen maken van het Digitaal Nachtregister. Tevens is hierdoor ook een continue doorontwikkeling mogelijk, zo voldoet het Digitaal Nachtregister nu ook volledig aan de strenge AVG wetgeving.

In het Digitaal Nachtregister kunnen ondernemers, die verblijven voor overnachtingen aanbieden, inloggen in hun eigen beschermde omgeving van het Digitaal Nachtregister. Daar kunnen zij de gegevens van arbeidsmigranten en toeristen veilig online registreren. Zo voldoet Gemeente Peel & Maas aan de wet (artikel 438 van het Wetboek van Strafrecht) en wordt het registeren van arbeidsmigranten en toeristen gemakkelijk gemaakt in een Digitaal Nachtregister.

Voordelen van het Digitaal Nachtregister

  • “Fraude” is aanzienlijk afgenomen
  • Aanzienlijke verbetering van gebruiksgemak/handhavingsgemak voor zowel de gemeente als voor de ondernemer
  • Actueel overzicht van alle verblijvers (voor controles en bij calamiteiten)
  • Beter inzicht van arbeidsmigranten in de gemeente
  • Diverse online rapportages en filtermogelijkheden
  • Alle gegevens kunnen naar Excel worden geëxporteerd
  • Tijdsbesparing in de voorbereiding van de toeristenbelastingaanslagen

Digitaal Nachtregister ook voor jouw gemeente?

Gemeente Peel & Maas is erg tevreden met de gebruiksvriendelijkheid en resultaten van het Digitaal Nachtregister. Na de start door gemeente Peel en Maas zijn er steeds meer gemeentes gebruik gaan maken van ons Digitaal Nachtregister. Hierdoor wordt het Digitaal Nachtregister continu doorontwikkeld zodat het voldoet aan de wensen van de gebruikers.

Spreekt dit project je aan?

Neem dan contact met ons op!
Bas Peters - Directeur

Mail mij: webapplicaties@x-com.nl
Bas Peters

Gemaakt door

Kim Peeters
Ruud Alberts
François de Quillettes
  • Kim Peeters Webdeveloper
  • Ruud Alberts Webdeveloper
  • François de Quillettes Webdeveloper